Strilalam vant Bygdeutviklingsprisen

toppbilde

Klikk på bildet. Strilalam kan nå gå videre til Innovasjon Norges nasjonale finale, med mulighet til å vinne 250.000 kroner.

AV: SILJE STENKLØV og SANDRA SPJELKAVIK

Innovasjon Norge deler årlig ut Bygdeutviklingsprisen i hvert fylke i Norge. Årets fylkesvinner i Hordaland ble Strilalam, som stakk av med heder og ære og 50 000 kroner.

Bygdeutviklingsprisen deles ut til noen som har klart å etablere en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.

Skjermbilde-2014-12-02-kl.-17.45.31Overrasket

Styreleder i Strilalam, Terje Strandtun, er svært overrasket over å ha mottatt prisen. Han var ikke klar over at de var nominert før de ble oppringt som vinnere.

Strandtun forteller at de ikke har rukket å tenke på hva de skal bruke premien på.

– Dette er penger vi ikke forventet å få, så vi har egentlig ikke diskutert det. Men daglig leder ønsker seg en ny oppvaskmaskin, så det må hun få, ler Strandtun.

Nyskapende

Ole-Andreas Smette, avdelingsleder for landbruk og reiseliv i Innovasjon Norge, avdeling Hordaland,satt i juryen som avgjorde at Bygdeutviklingsprisen i år skulle gå til Strilalam.

GODT SAMARBEID: Ole-Andreas Smette i Innovasjon Norge forklarer at juryen bemerket seg det gode samarbeidet mellom bøndene i Strilalam. Foto: Silje StenkøvHan forteller at de ønsker å støtte oppunder landsbruksbedrifter som skaper noe nytt og som prøver å få til en ny næring på gårdsbrukene sine.

– Når vi skal avgjøre hvem som skal motta prisen, legger vi vekt på at bedriftene skal være lønnsomme og skape sysselsetting, Vi prøver også å premiere ungdom og kvinner som vil noe nytt. Det er mange eksempler på dette som vi ønsker å trekke frem og sette søkelys på, sier Smette.

Flere kandidater

Juryen består av representanter fra Innovasjon Norge, Hordaland Bondelag, Hordaland Bonde- og Småbrukarlag og landbruksavdelingen hos Fylkesmannen. Smette forteller at det har vært flere gode kandidater til prisen.

– Vi har annonser ute i avisen, så folk kan melde på sine kandidater til prisen eller melde på seg selv. Vi har også en rimelig god oversikt her hos oss i Innovasjon Norge over bedrifter som kan være aktuelle. Sammen med bondelagene og Fylkesmannen setter vi opp en liste over aktuelle kandidater, og diskuterer listen godt og lenge til vi kommer fram til en løsning, forklarer Smette.

– En stor hobby

Strilalam er et småskalabruk som drives av seks bønder. Omtrent halvparten av årets produksjon på 1200 lam er deres egne dyr, mens de kjøper resten fra andre bønder. Sturle Minde, styremedlem i Strilalam, forteller at de ikke ønsker at produksjonen skal bli stort større.

STOR SMÅSKALAPRODUKSJON: – Bare i år har vi produsert 4,5 tonn med pinnekjøtt, forteller styremedlem i Strilalam, Sturle Minde. Foto: Silje Stenkløv– Vi regner med at vi til høsten igjen slakter 1500 lam, kanskje vi kommer opp i 16-1700. Men vi ønsker ikke å bli så mye større enn det. Vi vil være småskala og vi vil holde på kvaliteten vår, det er det viktigste for oss. Mottoet vårt «meir smak» skal vi holde på. Da må vi ikke bli altfor stor.

Strandtun forteller at bruket ikke er fulltidsjobben deres, og at alle i Strilalam har jobber ved siden.

– Dette gjør vi i den fritiden vi har. I tillegg så driver vi gård alle sammen. Selv om det er en jobb med Strilalam også, kan det bedre forklares som en stor hobby etter vår vanlige jobb, forklarer han.

Dyrevelferd viktig

Mottoet deres «meir smak» står svært sentralt. Strandtun forklarer at mye av smaken kommer fra den behandlingene lammene får før slakting.

– Dyrene som fraktes hit for slakting blir maks fraktet i en times tid, for de som har lengst vei. I tillegg er lammene sammen fra fødsel til slutt. Det er kun dine egne dyr du frakter hit og slakter før noen andre slipper til med sine dyr. Fram til slakting tror vi dyrene har det bedre på den måten, og dette har stor innvirkning på smaken, forklarer Strandtun.

Godt samarbeid

Smette er imponert over samarbeidet som Strilalam har fått til innad.

MARKED: Hver fjortende dag står Strilalam på Bondens Marked på Torget i Bergen. Foto: Silje Stenkløv– De første årene tjente de ikke så mye penger, men likevel jobbet de veldig godt sammen og har gradvis bygget seg opp til det de er i dag. Strilalam har vist, og er et godt eksempel på at det går an å samarbeide om og lage bedrifter ute på bygdene.

Tre fylkesvinnere går hvert år videre til Innovasjon Norges nasjonale finale. Prisen skal deles ut på den internasjonale Grüner Woche i Berlin i januar 2015, og vinneren mottar 250.000 kroner. Om Strilalam når helt til finalen, vites ikke.

– Det er enda ikke kjent hvem som får den utmerkelsen enda. Men alle fylkesvinnerne er kandidater til den nasjonale prisen, avslutter Smette.

 

Author: Jessica Daniels

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *