Glutenfritt — ikke spesielt slankende

rsz_img_0155

— Enkelte opplever faktisk at de får en vektøkning, sier klinisk ernæringsfysiolog Anita Helland.

AV: SANDRA SPJELKAVIK & ERIK AASEN

Det siste året har glutenfrie matvareprodukter solgt som varmt hvetebrød. Salget har økt med hele 35 prosent, viser markedsdata fra A. C. Nielsen.

Det står i stor kontrast til hvor mange som faktisk har fått påvist intoleranse for gluten. Ser vi på tallene fra Norges Cøliakiforening, har èn til to prosent av alle nordmenn diagnosen cøliaki. Samtidig definerer mellom 5-7 prosent seg som glutensensitive.

Trend

Trenden med glutenfrie matprodukter har sin opprinnelse i USA. Her har nesten ingen av dem som kjøper glutenfri mat cøliaki. Hele 7 av 10 amerikanere som spiser glutenfritt, har ikke fått påvist cøliaki. Svært mange av dem oppgir at de spiser glutenfritt, fordi de tror at det er sunnere.

Generalsekretær i Norsk Cøliakiforening, Knut Henne Peterson er tydelig i sin tale.

— Vi har en klar oppfatning om at det ikke er noen gevinst i å spise glutenfritt om du ikke har intoleranse. Det er ikke spesielt slankende, og ikke spesielt sunt.

Mellom barken og veden

Nå har trenden også fått fotfeste i Norge. Ifølge Dagens Næringsliv kjøpte hver sjette nordmann glutenfritt i fjor. Det vil si at hele 850 000 mennesker valgte glutenfrie produkter under handleturen. Peterson synes tallene er altfor høye.

NCF_portrett—Det er ikke snakk om at så mange mennesker har behov for å spise glutenfritt. Vi er litt mellom barken og veden her. Det er bra at folk vil ha det, for det senker prisene, men vi kan ikke forsvare at noen skal gjøre det i den tro at det er slankende, sier han.

Peterson mener også at media må ta sin del av ansvaret for denne trenden.

—Vi kan blant annet se til USA, hvor kjendiser har gått ut i media og fortalt om sitt glutenfrie kosthold, og hvordan det hjelper dem å holde seg slanke. Mange blir påvirket av dette.

Dietter og slanking

Ernæringsfysiolog Helland mener trenden er et resultat av medienes enorme fokus på dietter og slanking.

—Det har vært et enormt fokus på dietter i media, med rawfood, 5:2-dietten og lavkarbo. Jeg tror denne glutenfri-trenden er kommet i lys av lalle motediettene som har herjet, sier hun.

Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for Brød og Korn tar også et oppgjør med sosiale medier.

—Internett har muliggjort en helt annen spredning av folks subjektive oppfatninger og gjør også at «alle» kan være sine egne eksperter. Folks oppfatning av gluten og egen helsetilstand må vi selvsagt respektere, men vi kan ikke forholde oss til annet enn forskning og bred empiri fra anerkjente fagmiljøer om sammenheng mellom gluten og helse på samfunnsnivå.

Selvdiagnotisering er uheldig

Helland har opplevd at mennesker kommer med en glutenallergi-diagnose de har stilt selv. Hun mener denne formen for selvdiagnostisering er problematisk.

— Folk har problemer de ikke finner ut av. Da prøver de å kutte ut forskjellige ting, og ofte er dette gluten. At de da bare endrer kosthold uten å ha fått en cøliakiutredning, er svært uheldig, sier hun.

Dersom man mistenker at man har glutenallergi og legger om kostholdet på egenhånd, blir det nemlig svært vanskelig å stille en diagnose. Om man kutter basismatvarer i kostholdet uten å få veiledning, kan dette også være uheldig. Særlig om det gjelder små barn.

—Hvis man har andre motiver for å endre kosthold enn å bli kvitt plager, er det på ingen måte bra. Er motivet at du skal slanke deg, er svaret matmengde, matinnhold og fysisk aktivitet – ikke å gjemme seg bak en glutenallergi, avslutter ernæringsfysiolog Helland.

Author: Jessica Daniels

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *