Fargelegger byen

BILDEREPORTSJE: Bergen kommune og BKK ønsker å skape små fargerike overraskelser i bybildet sammen med Bergens borgere.

 

Se de fargerike skapene rundt om i byen

5558-og-5559-1

SKAP 5558 og 5559: Disse fuglene står i Halfdan Kjerulfsgate 8.

Prosjektet Elektrisk gatekunst lar Bergens borgere dekorere et el-skap og dermed være med på å fargelegge bybildet. Dette er et samarbeid mellom Bergen Kommune og BKK og er en del av planen som Bergen kommune lanserte i 2011 for graffiti og gatekunst.

5648-trolig-200x300Lovlig graffiti

– Vi ønsker å stimulere til de kreative sidene ved gatekunst, og skape bevissthet hos mennesker i Bergen rundt bymiljøet og uttrykket i de gatene man beveger seg rundt i, forteller Kristi Guldberg, rådgiver ved Bergenhus og Årstad kulturkontor.

De elektriske skapene rundt om i byen er fulle av ulovlig graffiti og plakater. I lignende prosjekter fra verden over har man klart å redusere ulovlig tagging betraktelig.

Males om en gang i halvåret

Skapene blir utdelt på nytt etter et halvt år og dekoreres av en ny person. Neste gang dette skjer er i mars til neste år. Guldberg forteller at det er en del av utrykket at det skal skifte. Samtidig blir skapene etter hvert slitte og stygge og trenger et nytt strøk med maling.

Etter å ha gått over fra å måtte sende inn skriftlige søknader til å søke via SMS, har de denne runden fått delt ut nesten alle skapene som er satt av til prosjektet.

– Vi hadde totalt tretti skap å fordele, og det er nå bare to-tre skap som ikke er fordelt. Jeg ser likevel at ikke alle som har fått tildelt skap faktisk har dekorert det, sier Guldberg.

5552-1-300x200Får stå i fred

Det varierer dessverre i hvor stor grad skapene får stå i fred. Selv om mesteparten av de dekorerte skapene ikke blir utsatt for tagging ser man at noen fortsatt blir utsatt for dette og for ulovlig plakatopphenging.

– De skapene som er dekorert over det hele får stort sett stå i fred, mens de som har lite dekor og mange store flater med bare en farge er i større fare for å bli tagget ned, forklarer Guldberg.

Forteller også at det kan bli snakk om å utvide det med antall skap da prosjektet har vært så vellykket.

I tillegg til de tretti  el-skapene har og et nedstigningstårn i Vestre Torrgate blit dekorert.Her er nedstigningstårnene.

NEDSTIGNINGSTÅRN: Tårnet har et motiv på hver sin side og dette ser ut som en Goth som spiser Små Goth.

NEDSTIGNINGSTÅRN: Tårnet har et motiv på hver sin side og dette ser ut som en Goth som spiser Små Goth.

tårn-4-200x300

NEDSTIGNINGSTÅRN: Tårnet har et motiv på hver sin side og dette ser ut som en Goth som spiser Små Goth.

 

Author: Jessica Daniels

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *